P betűs post.

(Józsi nyomán, de érdekes módon pont múlt héten szaladtam bele én is ebbe a Webdings-őrületbe.)

Szóval adott ez az email aláírásokban szokvány szöveg: “Please consider the environment before printing this email.” (Vagyis gondolj a majmokra, mielőtt kivágatod a fát.) Az advanced felhasználók mindebbe egy kis ikont is beletesznek, fával, úttal, átszínezik zöldre az egészet, stb. Az ikon (ez itt: P) aztán vagy megjelenik, vagy egy P betű látható — remélhetőleg azért mindenkinek zöldre renderelte a rendermanó!

A titok a forrásban rejlik:

P Please consider the environment before printing this email.

Vagyis:

<span style="font-family: Webdings; color: #008000; font-size: xx-small;">P <span style="font-family: Arial;">Please consider the environment before printing this email.</span></span>

(Ezt egyébként egy Microsoft Outlook aláírásból nyúltam.)

A Webdings egyik jellegzetessége, hogy nem minden gépen van ott és a jelek szerint nem is minden böngésző támogatja (függetlenül attól, hogy a böngésző alatt esetleg telepítve van), erre hívjuk egítségül a browsershots.org-ot, és nézzük:

Windows XP, Safari

Egyrészt látszik, hogy Windows XP alatt futtatott Safariban ótvarul néz ki az egész, sejthetően kevésbé a Safari, mint a Windows XP hibája (pedig milyen alacsonyan csüngő mockfruit lenne): a szöveg az a tipikus Windowsos szögletes kaki, zéró antialiasing, cserébe úgy néz ki, hogy a Webdingset se tudja értelmezni a (Safari? Windows XP?), pedig ott van alatta, figyeld:

Windows XP, IE8

Egyrészt megjelent az antialiasing (IE8, baby!), másrészt végre ikon van. Aztán persze Linux alatt (msttcorefonts csomag legyen fent) is jól kinézünk:

Ubuntu, Firefox 3.6

Kár, hogy nincs erre egy karakter a default karakterkészletekben, kaphatna valami utf-8 kódot, aztán a fontkészítők döntsék el, hogy az “environmental responsibility” fontra fát tesznek vagy pandamacit. Addig is marad ez:

P

Egy gondolat “P betűs post.” bejegyzéshez

  1. no, akkor már ezt is natívan olvasom, mint a ‘J’-t az outlookos levelekben (arra könnyű rájönni, hogy az a ‘:)’ annál nehezebb megértenem mia lótuszért default az officeban a ‘kettőspontzárójelbezárva’ cseréje a megfelelő (gondolom szintén webdings) fontra. (ja, az orrost is lecseréli)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.