Ubuntu 10.04 vs. MSI Wind.

Tegnap 2 lefagyás után úgy döntöttem, hogy a 9.10-es Ubuntunak mennie kell, és “egyszer élünk” alapon feltoltam a 10.04-et. Annyit már tanultam, hogy a dist-upgrade-et Debianra találták ki, Ubuntunál inkább a clean install a tuti (/home-ot megtartva persze, de alkalmazásbeállításokat már törölve), és alig futottam (eddig) problémába:

  • A RaLink wifizsuga nem működik out-of-the-box (illetve még jobb: működik, de csak TKIP titkosítással, AES-sel nem), erre itt van a megoldás, semmi extra, csak fordítani kell egy rt2x00 drivert. (Persze ha ezt anyámnak kéne elmagyarázni telefonban…)
  • A képernyővillogási probléma, ami a teljes 9.10 lifecycle alatt megkeserítette a logint, érdekes módon eltűnt. Ez azért vicces, mert nyakra-főre hangoztatta mindenki, hogy ez bizony hardware probléma, és az Ubuntu működik helyesen. Biztos így is van, de úgy tűnik, mégiscsak sikerült találni egy workaroundod, eh?
  • A Compiz valamiért nem működik. Ha bekapcsolom megy, de kb. 5 perc után elhal és visszaáll az alap csokker effektekre. Annyira nem zavar ez most, de azért jó lenne (lesz) majd meghakkolni.

És persze felszaladtak a musthave alkalmazások: a Medibuntu cuccok, a Droid fontok, a Chromium, a Flash, és persze a Pidgin, amit igazságtalanul száműztek ebből a verzióból.

Update: Közben meggyógyult a Compiz: valami fura okból kifolyólag a Netbook remixből a jelek szerint kimaradt a compiz csomag — meg nem mondom miért, a 3D-s ablakváltások pont ilyen kis képernyőn jönnek nagyon jól, és 1024×600-on egy Intel VGA is simán elkarcol a 3D-effektekkel. Nekem nem probléma, mert 5 perc alatt megoldom, de megint a tudatlanabb netbookfelhaszálókat szopatják meg ezzel, pontosabban kizárják a Compiz élményből.

5 hozzászólás “Ubuntu 10.04 vs. MSI Wind.” bejegyzéshez

  1. Hát igen, manapság már nem annyira fontos az Ubuntu-nál, hogy müködjenek a dolgok. Szerintem azért rontottak most el szokatlanul sokmindent, hogy majd a következő verziónal javítsák ki őket és kapják a dicsőséget. Lassan kezd az Ubuntu csak a hyperól szólni.

  2. A kepernyovillogas BIOS-problema volt, nekem anno jaunty alatt a biosfrissites oldotta meg.

  3. @KTamas
    Pont ezt mondom, hogy azt hangoztatták állandóan, hogy BIOS probléma. Én nem frissítettem, mert gyanús volt, hogy pl. Windows alatt miért nincs BIOS probléma. És lám! most az upgrade után eltűnt a BIOS probléma. Szóval BIOS probléma? :)

  4. @DjDarkman
    Szerintem meg szimplán arról van szó, hogy egy “it’s released when it’s ready” elven működő disztró (Debian) alapján próbálnak egy szigorú 2/év release cycle-t tartani.

  5. @lipilee nem tudom hirtelen hol van a launchpad bug oldal, de valami olyan volt, hogy valamit ketszer csinal a bios es csak egyszer kene neki es ezt nem kezeli a powermanager, ezt javitottak a biosban, de lehet hogy ok meg atirtak kozben a powermanagert hogy kezelje ezt a valamit.

    igazan tokmindegy, a lenyeg hogy megy, persze :)

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.