Háztartási Agile, azaz delivery metodológiát a családba!

Újabb figyelmet érdemlő előadás a TED-en: Bruce Feiler – Agile programming — for your family.

(Átugrom a hosszúra nyúlt bevezetőt és megnézem a videót.)

Nem egy különösebben jó előadás (az előadó megtanult beszélni, de semmi extra, nem inspiratív, mint egy Guy Kawasaki session vagy egy ManBearPig kaliberű prezi; ráadásul az ingerküszübömet némileg meghaladó mennyiségű amerikai hozzáállás van benne a kezelhetetlen mértékű stresszről, amit a család jelent (wtf?) — az is igaz persze, hogy mi nem 4 gyereket menedzselünk), érdekes módon a visszajelzések több, mint 10%-a negatív (lefele mutató ujjacska). Ezen felül a kommentek alapján az emberek nagy része nem érti meg miről van szó, utánanézni meg ugye derogál… de hagyjuk is ezt a részét. Ami minket érdekel, az az előadás üzenete:

Agile-t minden családba!

Belátom, ennyire azért nem sarkos a dolog, és sok konkrétum sem hangzik el (kb. a “sprint retró hétvégén, daily scrum és accountability reggel” vonalon mozog Bruce), viszont van annyira jó az előadás, hogy felkeltette az érdeklődésemet, és kipróbálnám a dolgot — vagy legalább valami hasonlót (AgileBut, ugyebár).

Az első alkalom, amikor ennek értelmét is látom, Adél oviba menése lehetne — írni-olvasni persze nem tud még, de ez nem feltétlen akadály, piktogramok is vannak a világon. Ha addig még létezik mai formájában az agile, esetleg belevágunk. Addig meg… nos…

Szóval az agilis módszertan otthoni bevezetése is érdekes lehet a kis kétfős project csapatunknak…

(Négy, ha a gyerekeket is számolom.)

(Hat, ha a macska és a nyúl is kap feadatokat, accountability-t.)

(“És így esett, kedves gyerekek, hogy a napi ‘Mit csináltál tegnap’ kérdésre adott válasz a project csapat 33%-a esetében a ‘megkapargattam a kanapét’, ‘rágtam kicsit a ketrecet’, ‘plingeltem egy bogarat’ vonalon mozgott.”)

…viszont ami komolyan felmerült még nálunk is (odahaza), az a kanban, continuous delivery valamilyen formájának kipróbálása. De az egy másik történet. (Már csak az extra pi-k miatt is!)

De a kanbant egyelőre a falhoz támasztva, lényeg a lényeg: alant a videó. Enjoy.

(Visszaugrok a hosszúra nyúlt bevezetőre.)

És akkor a kérdés: használ ilyet valaki idehaza? Ismersz valakit tapasztalattal? Igazán érdekelne a dolog.

Egy gondolat “Háztartási Agile, azaz delivery metodológiát a családba!” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.