Archeon: skanzen az őskortól a késő középkorig.

El is felejtettem, de pár hete jártunk az Archeonban. Ha Hollandiában jársz gyerekekkel, és van időd egy day tripre, meg esetleg egy bérautód (igen, ide kivételesen ajánlatos), az Archeon kötelező.Az Archeon egy skanzen, de nem olyan, mint a Zaanse Schanz (amit egyébként szintén ajánlok). Mert míg a Zaanse Schanz nagyjából egy korra koncentrál (az elmúlt 2-3-400 évre), az Archeon az őskornál kezdi.

És igen, megelevenedik a történelem, az ősember ősemberkedik, tudsz evezni a fatörzsből kifaragott kenuban, amit egy hollandiában talált őskenuról mintáztak (billeg mint a kurvaélet), megpróbálhatsz tüzet gyújtani (a YouTube-on olyan egyszerűnek tűnik!…), süthetsz őskenyeret a letelepedett ősemberrel, és minden kornál elolvashatod, hogy mitől különböző ez a kor az előzőtől, fantasztikusan kontextusba helyezi a gyerekeknek ezt az egész emberi történelem dolgot. Aztán tovább bronzkor, rómaiak, és középkor, végül pedig a műanyagok kora, az elengedhetetlen shop képében. És mindenhol ott ülnek a korhű emberek és élik a korhű életüket — ezek egyébként önkéntesek, akiknek tulajdonképpen egy jó kis TÉKA tábor ez az egész, megsütik a sátruk előtt a kis kolbászukat, csinálják a kis faragásukat, vagy amit épp csinálnak (volt egy fazon aki pl. sodronyinget készített kézzel, azzal gondolom elvan egész nyáron), a kobzosok kobzolnak, és még egy hun is hunt, lovon. 5 órát simán eltöltöttünk a gyerekekkel úgy, hogy eszükbe se jutott elfáradni (bezzeg a végén…), és holnap visszamehetnénk és nem unnánk.

Fantasztikusan hangulatos az egész hely, fotókkal nehéz visszaadni, de azért csináltam párat, hogy te is lásd (hogy fotókkal nehéz visszaadni):