I wanna lay you down in a bed of fishes, avagy a Nationaal Militair Museum. (Fotós poszt.)

Ha Utrecht felé jársz, feltétlenül érdemes elugrani a Nationaal Militair Museum-ba — mi itt voltunk ma a holland felszabadulás napja alkalmából, és nem gondoltam hogy ennyire állat hely.

Repülők (köztük F-15, -16, és hasonló F-ek ±100, egy MiG-21, B-25, 2 Spitfire, P-51 Mustang, Fokker D.VII és sorolhatnám), tankok (pl. egy Leopard 2A6, vagy van egy szitává lőtt Sherman is), de ennél sokkal történelmibb cuccok is tömegével vannak itt, nagyon érdekes multimédia programokkal. Holland hadimúzeumba azért érdemes ebből a szempontból menni, mert bár ma relatíve radar alatt (see what I did there) repülnek katonailag (mondjuk ha nem tekintjük a kevéssé sikeres srebrenicai ENSZ béke-elvileg-fenntartói szereplésüket), de a 17-ik században Amszterdam volt a globális fegyverkereskedelem egyik központja, egy ponton elpicsázták az angol haditengerészetet is, ami akkoriban sem volt kisebb feat, mintha mondjuk a németek megnyerték volna Jütlandot (1667, Medway-i rajtaütés). A Hollandse Waterlinie pedig nettó baromi érdekes dolog (igaz, arról mindent megtudhatsz innen is).

A hely Museumkaart-tal ingyenes, de anélkül se nagyon drága, Amszterdamból autóval 40 perc, és remek egynapos családi program. Mi 4 órát voltunk itt, és hagytunk 2 teljes kiállítást (az egyik a vonzó “Als de Russen komen“, vagyis “ha jönnek a ruszkik” címre hallgat), úgyhogy maradt legközelebbre is.

Különösebb cécó nélkül az alábbi 6 mozzanatot szeretném kedvcsinálónak (?) kiemelni: