What a week(end).

Kicsit az ív mögött vagyok ezzel, de akartam írni egy dologról, amivel 4 év itt-tartózkodás után idén szembesültünk először. Ez a valami a meivakantie helyett a

#pasvuuren

Hollandiában (azon belül is az északi tartományokban)  április 20-án kitört a meivakantie (igen, a jelentése “májusi vakáció”; igen, áprilisban van), 2 hét iskolai szünet. Tavaly ebben az időszakban mentünk Olaszországba 2 hétre, ahol aztán annyira szar idő volt, hogy a 2 hétből 1 hét lett. Most itthon maradtunk a 23-24 fokos gyönyörű kora nyárban (a Mediterráneum időjárását tekintve nem döntöttünk rosszul), gyerekek ponycamp-ben, meg királyszülinapoztunk, sa-töb-bi!

A ponycamp húsvét hétfőn kezdődött, valamint előtte el terveztünk menni valami outingra vasárnap. Nos, a vasárnapból nem lett semmi: reggel kilépve a lakásból azzal szembesültem, hogy valaki gumit éget. Belépve a twitterre aztán azzal szembesültem, hogy az a valaki az Németország és Hollandia keleti tartományai, a szél meg idefújta nekünk az egészet.

Hát ez a “Pasvuur” (avagy “hútvéttűz“): egy régi pogány hagyomány (mert természetesen végy bármilyen keresztény ünnepet, kapirgáld meg a színét kicsit, és előbukkan valami ősrégi ivós-baszós-tüzelős termékenység-ünnep, lásd szaturnália, vagy hát épp a húsvét nyuszis-csirkés vetületei), melynek lényege, hogy az isten(ek)adta nép kurvanagy tüzeket gyújtson, amely majd jól elűzi a telet és meghozza a tavaszt, nem utolsósorban pedig termékennyé teszi a földet, az eltüzelt fa hamuja által, közben meg jó alkalom adódik inni-baszni-tüzelni, mintha ehhez alkalom kéne.

A ráépülő középkori hagyomány (és a mai népszokás) lényege pedig nem meglepő módon az, hogy húsvét vasárnap előestéjén (húsvét szombat? van ilyen?) kurvanagy tüzeket gyújtson lehetőleg mindenki, a feltámadó Jézust várandó (aki ha valamiért nem támadand fel, legalább jól megfüstölend), és a Júdást elégetendő (aki ha valamiért nem égend el, legalább jól megfüstölend). Közben meg persze ivand-baszand-tüzelend, für alle Fälle.

Az eredmény egyrészt ez:

(Forrás: Wikipedia)

Másrészt meg ez:

(Forrás: The World Air Quality Index Project)

…Valamint büdös, füstös levegő.

Itt a felső sort érdemes nézni, amelyen gyönyörűen látszik, hogy húsvét vasárnap és hétfőn az amszterdami levegő minősége meglehetősen 💩 volt; a szél kb. következő nap délre fújta át ide azt a füstöt, amit előző éjszaka Németországban, meg aztán pl. Gelderlandon elindítottak.

Szerencsére a nagy roham vasárnap volt (nem csináltam screenshotot, de akkor a PM10 is pirosban volt), hétfőn már délre megjavult némileg a levegőminőség, és fel tudtunk menni Monnickendamba bringával, át a Waterlandon, makulátlan időjárás, lapos táj, fű, virágok, madarak.