Hóhelyzet Hollandiában 2021 – fotós poszt.

Rövid intermezzo után újra gyönyörű telet kapott Amszterdam, és bár én már sose jutok be a belvárosba (egyrészt covid-lockdown, másrészt hidegben nem jár a villamos), azért ma sétáltam egy jót a környéken.

A rövid intermezzo az, hogy ideát szombat-vasárnap kitört a Two Days Before the Day After Tomorrow: 90 km/h szelek, szakadó hó, kopogós hideg, jég és fagy, code red, minden volt, úgyhogy megállt az élet… még jobban, mint eddig.

Tudni kell ehhez, hogy a hollandoknál a téligumi intézménye nem ismert. Síelni is simán elmennek nyári gumival, tisztelet a kivételnek, aki a SUV-ján max egy négyévszakossal vág neki. De igazából a jelek szerint a téli vezetés intézménye is hiányzik, simán képesek pl. a két jegesre kijárt keréknyomon próbálkozni ahelyett hogy 20 centivel arrébb a szűzhóban eggyel jobban menjen a dolog, én meg hosszú percekig mulattam azon, ahogy egy egészen lankás hídra képtelenek voltak felmenni autóval, ott állt keresztbe mindenki. Ezenkívül se villamos, se vonat nem jár a szél és a jég miatt, úgyhogy a suli, ami egyébként pont most hétfőn nyitott volna a covid lockdown után, rögtön jól be is jelentette a hószünetet.

Vasárnap egyébként az ítéletidő ellenére mi is kimentünk szánkózni a szomszéd parkba (szigetre), és megtekintettük, ahogy némi code red, meg 8 bft szél mennyire hidegen hagyja (hehe) a helyieket (minket is beleértve persze):

“Itt akkor is szánkózás lesz, ha beledüglünk!”

A két kezdeti nap után aztán alábbhagyott a szél, kisütött a nap, a hideg viszont maradt, úgyhogy most hó is van, és a csatornák is fagyogatnak befele, már az is felmerült, hogy lehetne Elfstedentocht, de az nem lesz, mert #covid. De ha az nem is, csatornán korizás jó eséllyel lesz, amire nagyon fenem már a Baueremet.

Addig meg marad a sétálás a környéken.

Egyébként is rászoktam, hogy inkább este dolgozom, hogy napközben viszont el tudjak menni csavarogni, bringázni, vagy futni egy hosszabbat. Ma ebből egy 7,3 km powerwalk lett itt a környéken, és mivel ilyet ritkán látni errefelé (legutóbb kicsit több, mint 2 éve — lásd itt meg itt), fotóztam is párat — ilyen a tél itt mifelénk:

Egy gondolat “Hóhelyzet Hollandiában 2021 – fotós poszt.” bejegyzéshez

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.