Travellog: Budapest 2021.

8 napot toltottem a lanyaimmal Magyarorszagon, es bar legutobb 2019-ben voltam, az csak 2 nap volt kb, Horvatorszag es Szlovenia koze beszurva. Ugy *igazan* nem voltam Mo.-n miota elkoltoztunk, ugyhogy sok szempontbol a mostani az elso proper utam. Osszeirtam a benyomasaimat:

A legelso dolog ami feltunt, hogy mennyire kover mindenki. Magyar people, wtf, eljetek mar kicsit egeszsegesebben!
A Bp vezetesi rutinom ugy jott vissza mintha el se mentem volna. Amszterdamban egeszen mas a ritmus, masra is kell odafigyelni (ha azt hiszed Bp-n a bringas huliganok egy veszelyforras, Amszterdam utan csak kesztyusbab segitsegevel fogsz tudni a terapeutaddal kommunikalni.)
A berauto egyebkent egy hamburgi rendszamos Opel Corsa volt, aminek kifejezetten megtetszett a vegere a designja (meg a szuper kek szine), eltekintve attol hogy valaszthatsz hogy a fejedet baszod be az A oszlopba, vagy (mint en,) a terdedet vagod haza a kifacsart beszallas miatt. Image
Bp-n sokkal gyorsabban vezet mindenki (sebessegkkrlatozas ugye “csak a bringasoknak szol”), es feltunoen remesek az utak, erzesre az elmult 6 (10, 15) evben senki nem nyult hozzajuk.
A geppark feltunoen regi es csoffadt, es emiatt a varos budos es zajos. Nyilvan nem segit hogy a belvarosban nincs novenyzet, elkepeszto hogy ez engem nem idegesitett a verbe regen. (Amugy valoszinuleg de, csak nem emlekszem.) Image
A forgalom is allandoan brutal a belvarosban. Regi kanadai fonokom elmelete volt hogy a magyarok igazabol nem is dolgoznak csak korbe-korbe maszkalnak egesz nap a varosban.
DE: a termeszet es a varos latkepe CSODASZEP. A legszebb napos-meleg oszt kaptuk ki, es bar Hollandiaban is tud szep lenni az osz, altalaban inkabb esik. (Mint pl. most is.) Nem tudtam betelni vele hogy milyen szep a varos, a sok zold-sarga-piros faval (kiveve ugye ahol nincs). Image
Rengeteg gyaloglas mellett 2x sikerult futni, egyszer a 3as6arh1-en (ami alkalmatlan erre, lasd meg: terdfajas), egyszer a Nagyreten-Harshegy oldalaban, ami viszont perfekt volt. (Lasd meg: oszi Budapest.) ImageImage
Sikerult vegre regota dedelgetett tervem, es elvittem a lanyokat ejszakai idegenvezetesre (“dream drive”), ahol persze en voltam az idegenvezeto, egesz jol visszajott a tudas, elveztek is nagyon, meghitt bonding program volt <3
Regen mar 1-2 napos tartozkodas utan feltunt hogy mennyi verlazito kormanypropaganda van mindenhol, oriasplakatok formajaban. Ehhez kepest most uditoen keves volt, kiveve persze az IMDb-n jelenleg 1.2 csillagon allo Elk*rtuk,
de azt meg mindenki korberohogi, szerintem nagyobb kart hoz a fidesznek mint hasznot. (Ez a kep mondjuk eleg apokaliptikus.) Image
A Blaha Lujza ter tovabbra is Budapest segglyuka. Ha lehet meginkabb, mint mikor arra jartam dolgozni. (Erted, akkor legalabb naponta 2x atment rajta egy szep ferfi ;))
Elektronyos rollerek minden-kibaszott-hol, szanaszet, people, wtf, ugy viselkedtek mint a lanyaim otthon a szennyeseikkel. (Egyebkent leporoltam a Lime accomat es mentem is egy kicsit. Bringazni kellett volna, de az nem sikerult.)
Ujra kihangsulyoznam, hogy a varos egyebkent gyonyoru, es joggal a vilag egyik legszebb varosa. De latszatra mindenhol epitkezes van, ez a Meszaros muve? Nem lehetne inkabb pl. az utakat rendberakni? Vagy a Blahat?
Bementem a Mammutba este 6 korul (lanyom ottfelejtett kabatjaert), es azt tapasztaltam hogy olyan ures csucsidoben, mint regen este 11-kor, es nincsenek boltok. Covid? Fizetokepes kereslet hianya?
Erzesre nem valtozott sokat a zsido- avagy bulinegyed. Persze de, millio uj hely, de a megcelzott milieu az az, ami 15-20 eve alakult ki. Vicces erzes, mert amikor mi voltunk fiatalok akkor nott ki ez a kultura, nagyon hirtelen valtozott nagyon sokminden, aztan egyszercsak beallt
, es most minden hely vegulis ugyanazt a regi patternt koveti latszolag. Es persze a Szimpla pont olyan mint volt. Vaccination id-t egy helyen kertek (de nem emlekszem melyik volt az.)
Fontos kivetel ezalol a street food forradalom, nagyon jo hogy ennyi van! Egyreszt a street food cool, masreszt kajaillatban uszik a belvaros, i like.
Ja es fontos az is hogy mennyivel hangsulyosabb lett a zsidonegyesben a “zsido”, kis koser boltok, helyek, delightful.
Nagykoruttal mi a fasz tortent? Second hand ruhabolt, ingatlaniroda, szakadt krimo es hasonlok valtjak egymast, elegge lehangolo, ez mindig ilyen volt? Mondjuk a zaj meg a budos miatt ketsegtelen, hogy nem jarnek oda korzozni.
Osszessegeben tok jo kis trip volt ez, es ugy erzem hogy 6 ev utan vegre tudok ugy visszajonni hogy (es ez talan szarul fog hangzani) tudom ertekelni is ezt az orszagot/varost, nem csak a korulmenyek miatt utalni.

(Forrás: Twitter thread.)