Blackberry killer appz: játékok, játékok.

Nos, lássuk csak: van már faszányos böngészőnk (már amennyire faszányos), van valóban remek mapping és útvonaltervező megoldásunk, és bár pár apróság dolog még hiányzik (rendes RSS- és emailmegoldás, például), azok a problémák eltörpülni látszanak egy súlyos egészségügyi tényező mellett: a BlackBerry-be defaultként telepített BrickBreaker-től egyre súlyosabb ínhüvelygyulladással kell szembenéznünk. Mert jó-jó, értem én, hogy a trackwheel rutinos használatára oktat, de nem lehetett volna mondjuk ezt opcionálisan? Itt lenne egy tök jó Breakout klón (gyermekkorom egyik legnagyobb kedvence), és nem lehet normálisan, billentyűzetről játszni? Ugyan kérem!

Megoldás után nézünk tehát: milyen az alternatív kínálat BlackBerry-re optimalizált játékokból?

Előre elmondom, hogy jobb eredményre számítottam. Ingyenes béna kis játékok tömegére (elvégre a J2ME elég ki- és elterjedt platform), amiknek a harmada el se indul, másik harmada pedig unalmas szar, de a maradék egyharmad még mindig baromi sok, olyan sok, hogy áttekinteni se tudod. Hát, majdnem, de nem. Az “el se indul” kitételt olyannyira túlteljesítik a játékok, hogy a három 87xx BlackBerry szimulátorom közül kettőt teljesen hazavágtam, el se indulnak – még szerencse, hogy csak szimulátoron szórakoztam, megúsztam egy reflash-et! (Technikai info: ilyen esetben, tehát amikor hazavágod a szimulátort, annyit kell tenned (a FAQ minden ellenkező híresztelése ellenére), hogy a [Program Files]Research In MotionBlackBerry Device Simulators 4.1.0Device Simulators 4.1.0.352 folder alól kitörlöd a tönkrevágott szimulátor filesystem dumpjait: [verzió]-as.dmp, [verzió]-fs.dmp, [verzió]-nv.dmp. Utána zsírúj eszközzel indítasz.)

A kutatásom alapvetéseként természetesen ingyenes játékokat kerestem, mert ami fizetős, az evil, és különben is. Ezen kívül kb. összegyűjtöttem a nagy klasszikusokat, amik mindenképpen kellenek: BrickBreaker ugye van, de ha esetleg van belőle rendesen játszható, akkor kell; Tetris kell; PacMan kell; MineSweeper kell.

Lássuk hát.

Tetrisből többféle is van J2ME platformra, de sajnos egy részük fizetős, a maradék meg nem működik. 20 dollárt nem fizetek egy rohadék játékért, Handmark és a többiek bekaphatják. Végül két verzió maradt, ami nyerhetett volna: a Tobi-Tris (elindult, de botrányos a képernyőkezlése, használhatatlan) és a BBT (el se indult, JVM Error 104) – Tetris nélkül maradtam, elég lehangoló gondolat, legközelebb talán több szerencsém lesz.

Hasonlóan jártam PacMan-ügyben is. Bomberman klónt pedig ugyan találtam, de a 8700-n, ami pedig nem mondható éppen egy low end eszköznek a BlackBerry flottában, úgy szaggatott, mintha valami 3D-számításokat kéne végeznie minden robbanásnál. Pedig a játék grafikája amúgy nagyon cuki, hasonlít az eredetihez.

MineSweeperrel nem volt gond, BombSweepernek hívják, könnyen kezelhető, viszont csak hosszú utakra, vagy hasmenéses időszakra készítsd be, mert mentett állásra nincs lehetőség: vagy véggijátszod, vagy buktad, ráadásul csak egyfajta pálya van, ami bizony nem olyan kicsi (13×20, ha jól számolom, nem is olyan nagy).

És akkor jöjjenek az egyebek.

roosterNagy klasszikusra akadtam teljesen véletlenül a RIM hivatalos BlackBerry-portálján. A Rooster valójában egy Highway Crossing Frog, vagy Horace Goes Skiing, ki hogy ismeri, szebb grafikával, és jó játszhatósággal. Ehhez képest itt is óriási szívfájdalom, hogy nincs mentett állás, úgyhogy ha meguntad, kénytelen vagy befejezni. Farkashiba mobil alkalmazások esetében, nem is értem, hogy nem gondolt rá senki, nincs ezeknek usability testerjük?

Van még ezen a portálon Sudoku is, amivel nekem már tele a hócipőm, de van mentett állás, úgyhogy ha szereted, ez neked jó, és Meteor Crusher, ami pedig egy Asteroids remake, és esetében végre van savegame, bigup a fejlesztőnek ezért.

kaglomA portál (és igazából a keresésem egyik) legjobb játéka pedig a Ka-Glom! című, ami egyike a pörgős, rafkós Tetris utánérzéseknek, csak ajánlani tudom. Persze itt is van egy twist a szabályokban, színeket kell passzintani, az se mindegy, hogy hogy, és ha ügyes vagy, jó nagy bónuszokkal robbanthatsz midnenféle gyöngyöket széjjel. A “normális” mód mellett van puzzle mód is, ahol a rendmániás játékosok élvezetére szépen elrendezett rejtvényeket kell megoldani a játék szabályai szerint: ha mindent kirobbantottál korlátos számú bigyóval, nyersz. Grafika megfelelő, mentett állás van, és szükség is van rá, látom már mekkora expertnek lehet ebben lenni.

dopewarsA legeslegtutibb találat pedig egy igazi klasszikus, aminél még az se számít (ódehogynem számít, a szívem szakad meg miatta), hogy nincs lehetőség az állás elmentésére. A játék a Dope Wars, ami szöveges mivolta ellenére az egyik legaddiktívabb játék evar, és nem csak a téma miatt. Mivel GPL, és mivel több verzió kering összevissza a neten, itt van az általam legjobbnak talált: színes, az interface hasonlít a Linuxokban már megismertre, és hát Dope Wars, na, a nyitóképernyő, és már az ikonja is odaver! A két .cod-ot feltolod az eszközre, és (apparently) újraindítás után játszható.

Te mivel játszol a J2ME eszközödön?

(Ezt a postot bővíteni remélem, mert az egyúttal azt is jelenti, hogy találtam még említésre érdemes játékokat. Az összes eddig készített játék-screenshotot megnézheted a gelériában.)

2 hozzászólás “Blackberry killer appz: játékok, játékok.” bejegyzéshez

  1. Sony Ericsson W300i J2ME eszközömön jelenleg 29 játék van. Mostanában nem frissítem az állományt mert nincsenek tanóra közti szünetek :D (vagy tanórák?). Amivel szoktam játszani hosszabb utakon az a Siege nevezetű zseniális játék, jól el lehet vele ütni az időt. Csak nyomogatsz egy gombot, hogy lenyilazod az ellent. A másik ami már kicsit unalmas, mert kijátszottam az a NOM. Telefonom kinyithatós kialakítása nem túl elönyős ebben a játékban az, hogy forgatni kell a készüléket. Ezenkivül mobilomon megtalálható aGravity Defied egyszerű grafikájú motoros játék, amiben még mindig nem sikerült végigmenni az utolsó pályán. Ehhez letölthető egy map editor pcre, amivel még jobbá lehet tenni. A többi 26 közt szerepel billiárd, minigolf, rollercoaster(hullámvasút vezetős, nem vidámparkos), a Fishlabs cég gyönyörű 3d-s játékai (autós, repülős), bluetoothos játékok, Worms és Worms Crazy Golf.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.