Mit csináltam karácsonyi szünetben? (Azaz: XBMC, My Computer update.)

Mint rendesen, a karácsony és újév közti szabira rengeteg home deko dolgot terveztem/tünk el, amiből (és ez tulajdonképpen meglepő) egészen sok meg is valósult, főleg azért, mert jórészt egy precedenciagráfra volt felfűzve minden. Ami ebből egy geekblogba befér, az az XBMC átállás, amit január 1-én és azóta ejtettem meg. (Ha az XBMC előtörténetére vagy kíváncsi, erre keresgélj, meg főleg erre.)

Történt ugyanis, hogy átrendeztük (na jó, koncepciószinten elgondoltuk és elkezdtük átrendezni) a dolgozószobát (kurvajó lesz), és ezen felbuzdulva kitaláltam valamit:

  1. A jó öreg MSI Wind netbookot (amin egy friss Ubuntu köhög, és egy Android-x86 hasít – részletek itt és itt) feladom: mivel ez (Intel Atom alapokon) alapvetően csöndes gép (egy nagyon csöndes venti megy benne, de az se mindig), egészen jó választás médiacenternek. Ez a gép XBMCBuntu-t kapott, az XBMC csapat Ubuntu alapon optimalizált, instant rendszerét. (És rá persze a szokásos transdroid-daemon-t.)
  2. A “régi” médiacenter, ami az utolsó időben már fülsértően hangos volt (legalábbis nekem úgy érződött) lecserélte a még annál is hangosabb asztali gépemet / NAS-omat, egy ősrégi, tárhelyben tápos P4 alapú HP vasat. (Nem viccelek ezzel a “vas” megnevezéssel: a cucc szerintem öntöttvasból van, és legalább 15 kiló. Egy asztali gép.) Ezt a cserét azon meggondolás mellett léptem meg, hogy nekem asztali gépre (gyorsra) igazából nincs szükségem, nagyon ritkán ülök le elé; viszont van szükségem az 1 TB-os RAID1 tömbre benne, amin az életünk backupja van: fotók, doksik, videók. (És erről a terás tömbről aztán van egy teljesen offline, kb. havonta inkrementált backintime backup (úristen, ezt még 2009-ben fedeztem fel magamnak!) — felhőben ugyebár nem bízunk, offsite-offline backupnak mindig lenni kell.) Szóval summa summárum, a régi médiacenter a maga Atom architektúrájával megkapta a Terabyte-os tömböt, és egyelőre a nagy monitoromat is — még nem eldöntött, hogy polcon fog lakni és állandóan menni mint családi háttértár, vagy az asztalon lesz és azért néha leülök elé. Vagy a kettő kombinációja.
  3. A régi HP gyilkolóeszköz pedig jelenleg a szárító alatt várja, hogy elkerüljön egy hálásabb helyre.

(Az gondolom ebből egyértelmű, hogy a múltkori RaspBMC próbálkozás végülis próbálkozás maradt, és egyelőre kivárok az ARM médiacenterre áttérés ügyében, annak ellenére, hogy továbbra is úgy gondolom, az a jövő.)

Ez így most elég kellemes állapot, még akkor is, ha

  • a médiacenter egyelőre a saját, 160 GB-os (tehát korlátos) vincsijéről üzemel, és
  • semmilyen formában nem látja a NAS-on levő zenéket, videókat, DVD image-eket;
  • a NAS-ban relatíve kevés a RAM, ráadásul
  • kevés a SATA port, így a DVD író/olvasót egyelőre nem tudtam hova bedugni;
  • és hát a NAS-on Ubuntu 10.04, az előző LTS verzió teljesít szolgálatot…

…bár bevallom, ez a legutolsó csak azért zavar, mert a 10.04 sajnos most áprilisban End of Life; ettől eltekintve a jó kis Lucid bármely utána következő verzió problémáinak a töredékét adta nekem. (Ha csak szervernek használom, még 2015-ig támogatott marad, elgondolkodtató…)

Ja, és Jul gépét el kell vinni szervízbe és a telefonján tolni kell egy wipe-ot. Erre nem maradt idő, de majd!

2 hozzászólás “Mit csináltam karácsonyi szünetben? (Azaz: XBMC, My Computer update.)” bejegyzéshez

  1. Jelzem, hogy nekem is van egy – mar kibelezett – fekvo hazam, nehez mint a ko, meg uresen is. Ha esetleg valakit erdekel, keressen meg twitteren vagy masutt.

  2. Én is Ubuntu 10.04-et használok, egyszerűen jobban bejön, mint az utána következők. És sajnálom, hogy hamarosan mégis meg kell tőle válnom… De hogy érted azt, hogy ha szerverként használod, 2015-ig támogatják? Gondolom, a szerververzióra gondolsz, nem a normál asztalira… Vagy én nem tudok valamit?

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.