Újévi visszatekintőke 2023.

(Ugyan én nem dolgozom magyarul, de ha dolgoznék, akkor biztos, hogy retrospective helyett visszatekintőke lenne minden sprint meg release végén.)

(Csak a fotók érdekelnek!)

A tavalyi, elég sikeres év után az idei elég gürizős lett, igaz, erős kezdés után. Betegeskedés, aztán Beton elvesztése (😢), aztán még betegeskedés, és ezek között egy kis utazás, kis sport, egy skandináv campervakáció, és tulajdonképpen nem sok más… Sikerült is hm hm, talán 3 blogbejegyzést létrehoznom?… (Magyarul, és másik 4-et angolul.) Sebaj, a lényeg hogy 0+, ne legyünk telhetetlenek, a blog nem halott, nem akar a taligára kerülni, hű, de jól érzi magát!

Utazás

Na jó, azért utazás szempontból elég állat volt az év, végre sikerült meglépni a sokéves álmunkat, és kipróbálni a camperezést, természetesen északon, mert ki az isten akar délen pörkölődni. (Kapcsolódó blogposzt, és a kapcsolódó blogposzthoz kapcsolódó, és furcsán visszadátumozott interrailes blogposzt 2022-ből, amit csak idén sikerült befejezni.) A tl;dr az, hogy nyaralni-utazni vonnattal a legjobb, bár azt is bevallom, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan videókat nézek a Youtube-on, mert hiányzik. (A vanlife, nem a Youtube.)

Sikerült Párizsba is eljutni áprilisban, vonatt… akarom mondani Thalyssal, amit egyébként idén végre felvásárolt a Eurostar, és ez a jövőre nézve egyenesen ügyfélszolgálattal kecsegtet. Hihetetlennek tűnik, hogy ez idén volt és nem mondjuk 2 éve — time flies when you are having a shitty year!

És Magyarországon is voltunk, ami nekem főleg a gyerekekkel hármasban töltött road trip jellegű időtöltés miatt kedves emlék.

És persze Stelvio, de ez már inkább:

Sport kategória

Szóval idén megmásztuk (bringán) a Stelvio-t, meg körülötte a Lago di Resa-t, ez azért elég ikonikus út volt. Edzeni persze nem tudtam rá érdemben, egyrészt betegség, másrészt Hollandiai földrajz okán. Végül szerencsémre azért voltak erősebb, 5-6 BFT szelek előtte, szóval a tegenwindfietsen (aka. “széllel szemben pisá bringázás) volt az edzésem. Ez az erőnlétemen talán dobott valamit, de a véroxigénemen nem, úgyhogy a -3 méterről 2700 méterre váltást eléggé megsínylettem. De azért fasza volt!

Ezen kívül viszont elég lapos (érted, lapos, mert Hollandia!) évem volt sportilag: se egy félmaraton, se számottevő vízisport, cserébe relatíve sok betegeskedés, és emellett valamennyi futás-bringázás, ahogy belefért. Most év végére sikerült kb. olyan kondiba hozni magamat, amilyenben nyáron kellett volna lennem, és bár az elmúlt kb. hónapban folyamatosan szar idő van, az év legeslegvégére befért egy jó kis erdei bringás dagonya is.

 

2023-as goal eredmények

  1. Ahogy a futás 2021, a bringázás meg 2022 átívelő motívuma volt (mondjuk), 2023 lesz a kajakozás éve. Ugyanakkor (írtam följebb) a 365 napos streak célt elengedem, mert az nem reális — marad a 2 napota sportolás goalja. → ★★★★☆, mert azért csak sikerült az év 292 napján activity-t betolni… ami nem a tavalyi 347, de azért nem rossz.
  2. Ha nem is single speed (azt hiszem arról leteszek), de egy gyors városi lótifuti bringa építése kiváló célnak tűnik. → ★★★★★, újraépítettem a Torpado-t új váltóval, kormányyal, gumikkal, megy mint az állat! (Azóta a holland időjárás már rányomta kézjegyét, úgyhogy jövőre cserélhetem is a hajtást lényegében.)
  3. Fotókezelésem rendberakása (már olyan közel vagyok). → ☆☆☆☆☆, nope… Tudatalatti célom az, hogy a Nextcloud fotókezelése időközben annyit fejlődjön, hogy ez a goal értelmét veszítse.
  4. Egy “kétkezi” képzettség felkapása. Okleveles zárkancafülező, bringabindzsiző mester, favágista, ilyesmi. → ★★★☆☆, csináltam egy alap zárszerelő képzést, és hé: bringát is szereltem!
  5. Autó lecserélése (kisebbre) — ez mondjuk családi goal, de jó lenne. → ☆☆☆☆☆, nézegettük, de nem éri meg lecserélni, úgyhogy erről le is tettem időközben.

Nem volt goal, de pl. a 2022-es “több zenélés” goalt 2023-ban sikerült összehozni: a vakációra (camper nagy előnye) velünk jött a gitár, és naponta játszottam rajta, és tulajdonképpen azóta is sikerült szinte naponta zenélni — hurrá! ★★★★★

2024-es goalok

  1. Hollandulás (ami low bar, mert már megvan az időpontja)
  2. Kajakvásárlás (és -használat)
  3. Azt hiszem jó lenne megint félmaratonra (legalább) feledződni és lefutni mondjuk egy Amsterdam (half-) marathont
  4. Attention span visszaszerzése (kevesebb doomscroll, több koncentrált aktivitás – olvasás, side project, barkács, bármi)
  5. (Az attention span az a figyelmes pajtás?)
  6. Dobolásmárvégrebaszkimár
  7. Stretch goal: a pincénk kitakarítása, és ha ez nem tűnik túl magasztosnak: ez azzal jár, hogy az elmúlt 10 év “kelleni fog ez még”/”jó lesz még valamire”/”nincs szívünk kidobni” cuccait elpasszoljuk-kidobjuk. A cél az, hogy az egyik falra fel tudjam aggatni a bringákat (aka. legyen egy szabad fal)!

Fotóblog kivonat